Μία μέρα που έμεινε στην ιστορία και εορτάζεται κάθε χρόνο με σχολικές παρελάσεις και ειδικά αφιερώματα. Άραγε ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα ή μήπως υπάρχει μία σύγχυση, με κάποια άλλη μεγάλη ιστορική μέρα; Άραγε ήταν τότε που ειπώθηκε το ‘’ΟΧΙ’’ και ποιος το είπε;
Τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου ανήκουν στη νεότερη ιστορία και διδάσκονται στα σχολικά εγχειρίδια της στ' δημοτικού, της γ' γυμνασίου και της γ' λυκείου.
Όμως, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε οποιοδήποτε κομμάτι της ιστορίας, είναι καλό να το τοποθετήσουμε σε ένα χρονικό πλαίσιο και να διαβάσουμε τι είχε συμβεί γύρω από αυτό. Βρισκόμαστε λοιπόν στο 20ο αιώνα, δηλαδή στην περίοδο από 1/1/1901 έως 31/12/2000. Με δύο λόγια, τα 100 αυτά χρόνια, βρίσκουν την Ελλάδα από τους πολέμους στην ένταξη της στην Ευρώπη (1981).
Πιο συγκεκριμένα με χρονολογική σειρά συνέβησαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-13), ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-19), η Μικρασιατική Καταστροφή (1922) και φτάνουμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-45), που είναι μέσα στο έτος «1940» που εξετάζουμε. Είναι προφανές, πως η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αλλά και παγκοσμίως, είναι δύσκολη.
Επιπλέον στοιχείο που χρειάζεται να γνωρίζουμε, είναι τα βασικά ιστορικά πρόσωπα εκείνης της περιόδου. Στο θρόνο βρίσκεται ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β’, ο οποίος διορίζει πρωθυπουργό της Ελλάδος τον Ιωάννη Μεταξά. Ο Ιωάννης Μεταξάς την 4η Αυγούστου του 1936 επιβάλει δικτατορία στη χώρα. Στην Γερμανία, την εξουσία κατέχει ο Αδόλφος Χίτλερ (ναζιστικό κόμμα), ενώ στην Ιταλία, ο Μπενίτο Μουσολίνι (φασιστικό κόμμα).
Η αρχή ξεσπά το 1939 με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου από την Γερμανία. Παράλληλα, οι Ιταλοί που επιθυμούσαν κυριαρχία στη Μεσόγειο, καταλαμβάνουν την Αλβανία και απειλούν την Ελλάδα. Συγκλονίζει το γεγονός του τορπιλισμού του καταδρομικού «Έλλη» τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 στο λιμάνι της Τήνου από ιταλικό υποβρύχιο.
Τα ξημερώματα τις 28 Οκτωβρίου του 1940...
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε τελεσίγραφο της Ιταλίας, που ζητούσε την κατάληψη στρατηγικών ελληνικών θέσεων. Το ΟΧΙ λοιπόν είναι ο λόγος που εορτάζουμε πανηγυρικά κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Μία επέτειος, στην αρνητική απάντηση που έδωσε ο ελληνικός λαός που δεν ήθελε να χάσει την ελευθερία του.
Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος διήρκησε έως το Μάρτιο του 1941 με αλλεπάλληλες νίκες των Ελλήνων κι απελευθέρωση πόλεων της Βορείου Ηπείρου. Η Μάχη της Ελλάδας στα βουνά της Πίνδου εκείνον το δύσκολο χειμώνα άφησε ιστορία.
Όμως την αποτυχία των Ιταλών διαδέχτηκε η γερμανική κατοχή ... και η Ιστορία συνεχίζεται...
Πηγή: Σχολικά Εγχειρίδια.
Φωτογραφίες: Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.