english
Κατηγορίες
Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Επαγγελματικό Λύκειο – ΕΠΑ.Λ.

Μια απόφαση που καλούνται να πάρουν οι μαθητές/ -τριες στο τέλος του Γυμνασίου είναι…

Μια απόφαση που καλούνται να πάρουν οι μαθητές/ -τριες στο τέλος του Γυμνασίου είναι αν θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο.

Α’ τάξη ΕΠΑ.Λ.

Η πρώτη τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου θεωρείται κοινή. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει δυνατότητα αλλαγής από ΕΠΑΛ σε ΓΕΛ και το αντίστροφο. Βέβαια τα βιβλία, η ύλη, τα θέματα εξετάσεων κ.λπ. διαφέρουν.

Η βασική διαφορά τους έγκειται στο ότι το Επαγγελματικό επικεντρώνεται στην ανάπτυξη πρακτικής ευφυΐας, ενώ το Γενικό Λύκειο εστιάζει στην καλλιέργεια γενικής μόρφωσης.

Οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας είναι 35, από τις οποίες 22 ώρες αφορούν μαθήματα Γενικής Παιδείας (εκτός από Αρχαία) και 13 ώρες μαθήματα προσανατολισμού και ειδικότητας.

Αναφορικά με τις τελικές εξετάσεις γίνεται αξιολόγηση σε 7 μαθήματα: Νέα Ελληνικά, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Φυσική, Χημεία, Ιστορία, Αγγλικά.

  • Σχετικά με τις τελικές εξετάσεις ισχύει η Τράπεζα Θεμάτων (σε όλες τις τάξεις).
  • Η επιλογή του σχολείου απαιτεί διερεύνηση, καθώς δεν διατίθενται όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑ.Λ.

Β’ τάξη ΕΠΑ.Λ.

Οι ώρες που αφιερώνονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι 12, ενώ σε μαθήματα ειδικότητας 23 (θεωρητικά & εργαστηριακά). Επίσης σε αυτήν την τάξη οι μαθητές/-τριες καλούνται να επιλέξουν έναν από τους 9 υπάρχοντες τομείς (βλ. παρακάτω).

Τελικές εξετάσεις δίνονται στα Νέα Ελληνικά, στην Άλγεβρα, τη Φυσική και σε 3 μαθήματα ειδικότητας.

Τροφίμων Και Περιβάλλοντος

Γ’ τάξη ΕΠΑ.Λ.

Για τη διδασκαλία μαθημάτων Γενικής Παιδείας προσφέρονται 12 ώρες, ενώ για τα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας 23 ώρες. Σε αυτήν την τάξη επιλέγεται μία από τις 35 ειδικότητες με βάση τον τομέα που έχει ήδη ακολουθηθεί.

Εξετάσεις για το απολυτήριο δίνονται στα Νέα Ελληνικά, τα Μαθηματικά (άλγεβρα) και σε 4 μαθήματα ειδικότητας.

Όσον αφορά στις Πανελλήνιες οι μαθητές αξιολογούνται σε 2 μαθήματα Γενικής Παιδείας: τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά και σε 2 μαθήματα της ειδικότητάς τους. Το ποσοστό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ποικίλλει από 5 έως 10%, αναλόγως τη σχολή. Σχολές που αποκλείονται είναι: η Νομική, η Φιλολογία, η Ψυχολογία, το Παιδαγωγικό Δημοτικής, το Μαθηματικό, το Χημικό και οι σχολές Αξιωματικών.

Άλλες δυνατότητες:

  • Πέραν του απολυτηρίου που είναι ισότιμο με εκείνο του Γενικού Λυκείου οι μαθητές αποκτούν κι ένα πτυχίο ειδικότητας με επαγγελματικά δικαιώματα για την αγορά εργασίας.
  • Επιπλέον μπορούν να συνεχίσουν στο 4ο έτος του ΕΠΑ.Λ., την Τάξη Μαθητείας. Εκεί τους δίνεται η δυνατότητα να εκπαιδευτούν για 9 μήνες σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον στο αντικείμενο της ειδικότητας τους για 4 φορές την εβδομάδα ενώ 1 φορά την εβδομάδα βρίσκονται στο σχολείο και παρακολουθούν εργαστήρια. Αυτό το διάστημα δικαιούνται μισθό (75% του κατώτατου μισθού) και ασφάλιση.
  • Μέσα από εξετάσεις του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και πτυχίο επιπέδου 5 με βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.
  • Τέλος μπορούν να εγγραφούν στο 3ο εξάμηνο κάποιου Ι.Ε.Κ. αντίστοιχης ειδικότητας.

ΥΓ: Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», στοχεύει στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, από το 2017. Με το ΦΕΚ Β' 3019 του 2022, ιδρύονται Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια.

💡 ΥΠΕΘ, ΕΟΠΠΕΠ.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.