Εμμανουέλα Λεμπιδάκη
Φιλόλογος, MEd
Καλώς ήρθατε! Είμαι η Εμμανουέλα Λεμπιδάκη, φιλόλογος και ιδιοκτήτρια του κέντρου Παιδαγωγή. Θα είμαι συνοδοιπόρος σας σε ένα ταξίδι το οποίο εύχομαι να είναι μακρύ, γεμάτο περιπέτειες, γεμάτο γνώσεις...
Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, από όπου απέκτησα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής.
Στοχεύοντας στην απόκτηση πολύπλευρων γνώσεων και δεξιοτήτων, που άπτονται του επιστημονικού πεδίου της εκπαίδευσης αλλά και με σκοπό να ανταποκρίνομαι επιτυχώς στις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαιδευτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, εξειδικεύτηκα στο τομέα της Ειδικής Αγωγής και των Μαθησιακών Δυσκολιών από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Επιπλέον, η αγάπη μου για την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό με ώθησε στο να στραφώ στην κατάρτιση - ειδίκευση μου στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας σε παιδιά και ενήλικες από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας καθώς και στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τέλος, είμαι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, ενταγμένη στο επίσημο μητρώο εκπαιδευτών του ΕΟΠΠΕΠ.
Το ταξίδι μου ως εκπαιδευτικός ήταν συναρπαστικό και μεταμορφωτικό. Ήδη μετά το πέρας των βασικών μου σπουδών, εργάστηκα ως φιλόλογος σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς δίδαξα την Ελληνική γλώσσα σε αλλόγλωσσους, οι οποίοι εκτιμώντας βαθιά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ήθελαν να γνωρίσουν και να διδαχθούν μια από τις παλαιότερες γραπτές γλώσσες στον κόσμο.
Παράλληλα, συνεργάστηκα με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ως εκπαιδεύτρια της Ελληνικής γλώσσας σε πρόσφυγες, μετανάστες καθώς και κρατούμενους στις φυλακές Αλικαρνασσού Ηρακλείου αλλά και ως εξετάστρια και αξιολογήτρια στις Εξετάσεις Ελληνομάθειας, που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας.
Ξέρω πως σήμερα δεν είμαι η ίδια εκπαιδευτικός που ήμουν πριν δέκα χρόνια, η εμπειρία μου σε ποικίλα πλαίσια διδασκαλίας με έχει διδάξει πώς να είμαι ευέλικτη, να προσαρμόζομαι, να στοχάζομαι και να προσπαθώ να κατανοήσω τι κάνει τη διδασκαλία επιτυχημένη. Επίσης με έχει οδηγήσει στην διδακτική μου φιλοσοφία, η οποία είναι σύντομη και απλή - Όλοι μπορούν. Πιστεύω πως αν κάποιος είναι πρόθυμος να κάνει κάτι, να μάθει ή να αναπτυχθεί, τότε μπορεί. Βασικός μου στόχος, λοιπόν, είναι να εμφυσήσω στους μαθητές μου την ίδια πεποίθηση, ότι μπορούν να κάνουν ό,τι βάλουν στο μυαλό τους και θα είμαι πάντα εκεί για να τους καθοδηγώ σε αυτό το μονοπάτι.
Ελένη Λεμπιδάκη
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, MSc
Η Ελένη Λεμπιδάκη είναι Κοινωνιολόγος, με εξειδίκευση στην Εκπαιδευτική Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
Σπούδασε Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων, από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) και κατέχει Παιδαγωγική Επάρκεια μέσω του ετήσιου προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης της ΑΣΠΑΙΤΕ. Επιπλέον, έχει λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, έχει εκπαιδευτεί στη χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων επαγγελματικής ανάπτυξης σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Από το 2009, εργάζεται ως Κοινωνικός Επιστήμονας σε δομές εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρονται, Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Σχολές Γονέων κ.ά. Επιπλέον, τα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα στρέφονται προς τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με επαγγελματική εμπειρία στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε ως εισηγήτρια σε ημερίδες ευαισθητοποίησης, συνέβαλε στη συγγραφή ετήσιων εκθέσεων και πραγματοποίησε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα ισότητας φύλων. Τέλος έχει εργασιακή εμπειρία ως στέλεχος στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπου μεταξύ άλλων απασχολήθηκε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό.
Παράλληλα, εργάζεται ως Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού από το 2013. Έχει συνεργαστεί με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Έχει αναλάβει την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης της ανεργίας και έχει πραγματοποιήσει ατομικές κι ομαδικές συνεδρίες σε εφήβους και ενήλικες. Τέλος, έχει διατελέσει Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Ανέργων στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Ενδεικτικές συνεργασίες: Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ISON Psychometrica, ΚΔΒΜ ΕΥΡΩΕΡΓΑΣΙΑΚΗ.
Έχει υπάρξει μέλος της Εθνικής Ομάδας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την Κοινωνική Προστασία των Παιδιών και των Οικογενειών τους, όπου μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος ''Child Guarantee'' στοχεύει να μειώσει το ποσοστό των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Επίσης, μέλος της Εθνικής Ομάδας Εργασίας για την Ένταξη και Πολυμορφία (National Consultation Group for Inclusion and Diversity) στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Erasmus+/Youth & Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης που αποσκοπεί στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της ανεκτικότητας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξίας της διαφορετικότητας.
Κατανοώντας την καίρια σημασία της δια βίου μάθησης, συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και εθελοντισμού σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία κι ελπίζει μέσα από τη δουλειά της να μπορεί να βοηθά τα παιδιά, τους νέους κι όποιον χρειάζεται καθοδήγηση και στήριξη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην επαγγελματική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων, στον επαγγελματικό προσανατολισμό μέσα από το πρίσμα της θετικής ψυχολογίας και τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας, ζητήματα για τα οποία συχνά αρθρογραφεί.
Μαρία Λεμπιδάκη
Πολιτικός Επιστήμονας, MBA
H Μαρία Λεμπιδάκη αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με Μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη (MBA Εxecutive) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Κατέχει πολυετή εμπειρία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε πολλές διαφορετικές θέσεις ευθύνης με απαιτητικά καθήκοντα. Τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από πολιτικές επιστήμες, επιχειρηματικό σχεδιασμό, συμβουλευτική ψυχολογία ευάλωτων ομάδων και οικογενειών καθώς επίσης και συμβουλευτική στην επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη.
Στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και ανάπτυξης, έχει αποκτήσει εξειδικευμένη εκπαίδευση στο Ετήσιο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με σκοπό την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής κουλτούρας και την κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων μέσα από την Τέχνη.
Το ενδιαφέρον της για τα κοινά και την αυτοβελτίωση, την οδήγησε σε μια σειρά προγραμμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την ευρύτερη ομπρέλα του εθελοντισμού ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νεολαίας. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της άσκησης, απασχολήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων στην Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Προμηθειών. Τέλος, έχει συμμετάσχει εθελοντικά στην υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτισμικών προγραμμάτων για παιδιά στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.
Από το 2018, εργάζεται ως Χειρίστρια Υποθέσεων Ασύλου, στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Μια θέση, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των αιτημάτων ασύλου, μέσα από την διενέργεια προσωπικών συνεντεύξεων των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, καθοδηγούμενη από αυστηρά πρωτόκολλα της εθνικής αλλά και της διεθνούς νομοθεσίας.
Ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, υλοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.