english
Κατηγορίες
Σχολείο

Γ’ Γυμνασίου! Τέλος ή Αρχή;

Συγχαρητήρια!!! Σχεδόν, έφτασες στο τέλος!

Συγχαρητήρια!!! Σχεδόν, έφτασες στο τέλος!

Στο τέλος του Γυμνασίου· στο τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ν. 1566/1985).

Σου αξίζουν πολλά μπράβο για όλη την προσπάθεια και τον κόπο των προηγούμενων ετών. Άραγε σε απασχολεί αυτή η τάξη ή σκέφτεσαι ήδη το επόμενο βήμα, που είναι το Λύκειο;

Σίγουρα η Τρίτη Γυμνασίου αποτελεί το τελευταίο σκαλοπάτι πριν τη είσοδο στο Λύκειο, μια γέφυρα που θα ενώσει αυτά τα δύο μέρη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για αυτό είναι λιγάκι πιο δύσκολη. Αλλά έχεις προετοιμαστεί για αυτό αργά και σταδιακά με την είσοδό σου στο Γυμνάσιο.

Καμία ιδιαίτερη έκπληξη δε σε περιμένει. Τα μαθήματα είναι όλα γνωστά από την προηγούμενη τάξη. Επανέρχεται η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, το μάθημα που αφορά το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και θα σου θυμίσει την ύλη του αντίστοιχου μαθήματος της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.

Τα μαθηματικά, όπως είναι αναμενόμενο θα δυσκολέψουν, περιλαμβάνοντας αλγεβρικές παραστάσεις, κλασματικές και γραμμικές εξισώσεις, ανισώσεις, συναρτήσεις και πιθανότητες καθώς και προχωρημένη Γεωμετρία και Τριγωνομετρία. Όμως μας είναι απαραίτητα κι ας μην το καταλαβαίνουμε τώρα.

Στα Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από μετάφραση, που πάντα υπάρχει κάτι νέο κι ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε, θα μάθουμε για το έργο ‘’Ελένη’’, του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Το σωζόμενο αυτό έργο θα μας πάει πίσω στο 412 π.Χ. στην Αθήνα εν μέσω του Πελοποννησιακού πολέμου, για να μας συστήσει με τους ήρωες της ιστορίας της Τροίας. Τέλος θα γίνει μία εισαγωγή σε φιλοσοφικά κείμενα και στους γνωστούς σε όλους μας Σωκράτη, Πλάτων, Αριστοτέλη. Σχετικά με τα Αρχαία από πρωτότυπο, συνεχίζουμε ακάθεκτοι, πάντα παρέα με το Λεξικό, τη Γραμματική και το Συντακτικό.

Η σύγχρονη Ιστορία που θα διδαχθούμε, θα καλύψει τα γεγονότα δύο αιώνων, με αφετηρία το 18ο αιώνα, την εποχή του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Θα διαβάσουμε και θα μάθουμε αξιοσημείωτα ιστορικά συμβάντα, όπως την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, τη Βιομηχανική Επανάσταση, και για επιφανή πρόσωπα όπως ο Καποδίστριας, ο Όθωνας και ο Βενιζέλος. Επίσης το σχολικό βιβλίο παρουσιάζει τρεις τραγικούς πολέμους, τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι υπόλοιπες Θετικές Επιστήμες, (Βιολογία, Φυσική, Χημεία) θα μας μάθουν τα μυστικά του κόσμου. Θα είναι οδηγοί μας στην εξερεύνηση των φυσικών φαινομένων, της ζωής και του θανάτου, της υγείας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της επεξήγησης των ασθενειών και των ιών, της αλήθειας που επιβεβαιώνουν τα πειράματα κι ελπίζουμε να μας δώσουν απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα.

Τέλος πέρα από τα Αγγλικά, όπως και στις προηγούμενες τάξεις, υπάρχει η επιλογή και δεύτερης ξένης γλώσσας όπως τα Γαλλικά ή τα Γερμανικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ξένες γλώσσες, είναι στις μέρες ένα εφόδιο ανεκτίμητης αξίας.

Καλή τύχη στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου! Προσπάθησε να αποκτήσεις όσα πιο πολλά εφόδια μπορείς!!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.