english
Κατηγορίες
Σχολείο

Σχολική μετάβαση: μια αναμενόμενη αλλαγή

Εν όψει της έναρξης, μιας ακόμα νέας σχολικής χρονιάς, αγχωνόμαστε όλοι και ιδιαίτερα τα πρωτάκια…

 

Εν όψει της έναρξης, μιας ακόμα νέας σχολικής χρονιάς, αγχωνόμαστε όλοι και ιδιαίτερα τα πρωτάκια (μικρά ή/ και πιο μεγάλα) !!!

Χίλιες αρνητικές σκέψεις ταλανίζουν το μυαλό των παιδιών και των εφήβων .....

Και είναι απόλυτα λογικό! Γιατί, η μετάβαση από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα στην επόμενη, δηλαδή από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, από το δημοτικό στο γυμνάσιο και ούτω καθεξής, δεν είναι εύκολη, όπως καμία μεγάλη αλλαγή στη ζωή κάθε ανθρώπου.

Ακόμα, οι Σχολικές Μεταβάσεις, είναι πολύ σημαντικές διότι συμπίπτουν με κάποια στάδια ανάπτυξης, που πολύς λόγος έχει γίνει ήδη από τον 19ο αιώνα (Freud, Erikson, Piaget). Πιο συγκεκριμένα η νηπιακή ηλικία, η σχολική ηλικία και η εφηβεία, αποτελούν κρίσιμες περιόδους και οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται εκεί, σύμφωνα με την αναπτυξιακή ψυχολογία, είναι κυρίως στα παρακάτω τέσσερα βασικά πεδία:

Σωματικό - Γνωστικό - Προσωπικότητας - Κοινωνικό/Συναισθηματικό.

Γι' αυτό σαφώς, απαιτείται προσοχή, ιδιαίτερα από τον πρωτογενή φορέα κοινωνικοποίησης που είναι η οικογένεια κι ακολούθως από την εκπαιδευτική κοινότητα (δευτερογενής φορέας). Αν εξασφαλίσουμε στα παιδιά μια ομαλή μετάβαση, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες σχολικής επιτυχίας αλλά κυρίως μιας καλής ψυχολογίας που εγγυάται την γενικότερη υγιή τους ανάπτυξη.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως αυτή η ρήξη, θα φέρει την πρόοδο και την προσωπική ωρίμανση κι ενώ τώρα μοιάζει με πηγή προβλημάτων, θα αποδειχθεί αργότερα, πηγή ευκαιριών και εξέλιξης ...

.... όταν αντιμετωπίζουμε τον φόβο, κάνουμε το πρώτο βήμα για να τον μετατρέψουμε σε θάρρος!

Οπότε καμία αλλαγή, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα. Η αλλαγή εκπαιδευτικής βαθμίδας, είναι απλά μια έντονη και σημαντική εμπειρία στη ζωή κάθε μαθητή και μαθήτριας, που αναπόφευκτα επιφέρει ανάμικτα συναισθήματα. Μια σημαντική τελετή, όπως είναι η τελετή ενός γάμου, μίας βάφτισης,
μιας γιορτής γενεθλίων κλπ.

Να επιδιώκουμε λοιπόν τις αλλαγές, που θα έλεγε σίγουρα και ο μεγάλος μας συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης!!!

''Να είσαι ανήσυχος, απροσάρμοστος ... να συντρίβεις τη συνήθεια ... ''

(Φυσικά και δεν μιλώ εδώ για τις αναγκαίες αλλαγές, όπως για παράδειγμα το να πάει ένα παιδί στην Α' Γυμνασίου που είναι υποχρεωτικό με βάση την ελληνική νομοθεσία).

Να θυμάστε πως τα οφέλη από οποιαδήποτε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη, θετική ή αρνητική, είναι πολλαπλά!

Tip:
Μπορείτε να ξεκινήσετε από μια μικρή και απλή διαφοροποίηση στη καθημερινότητά σας, δηλαδή να επιλέξετε να πάτε στο σχολείο από μια διαφορετική διαδρομή μία μέρα, όλο και κάτι θα ανακαλύψετε στο δρόμο σας, όλο και κάτι καινούριο θα δείτε στο πέρασμά σας. ΚΑΙ το πιο βασικό, θα μάθετε σιγά σιγά να είστε ευέλικτοι και πιο έτοιμοι για τις μεγαλύτερες αλλαγές που έπονται π.χ. φυγή από το σπίτι, έναρξη σπουδών, αρχή καριέρας και πολλά πολλά άλλα.

Υ.Γ. Μετάβαση = Mεταμόρφωση

Για το τέλος θα ήθελα να θυμάστε μια σοφή κρητική παροιμία, που περικλείει όσα προαναφέρθηκαν: Όποιος περπατεί μαζώνει κι' όποιος κάθεται μαργώνει!!!
Εύχομαι σε όλες και όλους, Καλή Σχολική Χρονιά και καλά ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΑ …

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.