english
Κατηγορίες
Σχολείο

Ταξίδι στην Α’ Γυμνασίου

Καλώς ορίσατε στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου!

Καλώς ορίσατε στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου!

Γεμάτοι από τις βασικές γνώσεις που αποκτήσατε στο Δημοτικό, είστε έτοιμοι για καινούρια μονοπάτια. Πάμε να δούμε σύντομα, τις διαδρομές του ταξιδιού που λέγεται Α’ γυμνασίου ….

Εν συντομία, η τάξη αυτή, θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί μια ουσιαστική επανάληψη της σχολικής ύλης του Δημοτικού. Δηλαδή θα έχουμε πολλά γνωστά και οικεία μαθήματα όπως Φυσική, Γεωγραφία, Θρησκευτικά, Ξένες Γλώσσες, Ιστορία, Μουσική, Καλλιτεχνικά και φυσικά Γλώσσα και Μαθηματικά. Θα υπάρχουν όμως και κάποια καινούρια μαθήματα, όπως Αρχαία, Τεχνολογία, Πληροφορική, Βιολογία και Οικιακή Οικονομία.

1η στάση : Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

Εδώ είμαστε σε γνώριμα μονοπάτια. Στη Γλωσσική Διδασκαλία, αυτό που θα γίνει είναι, εξάσκηση στην παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου, υπενθύμιση της ορθογραφίας, της γραμματικής και του συντακτικού. Είναι το πιο βασικό μάθημα, διότι μας βοηθά σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα αλλά και στην καθημερινότητα μας.

Στη Νεοελληνική Λογοτεχνία τώρα, που αποτελεί ένα δώρο για τον άνθρωπο, θα έρθουμε σε επαφή με ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά έργα και θα ταξιδέψουμε σε κόσμους μαγικούς. Μέσα από τη μελέτη λογοτεχνικών κειμένων, γνωρίζουμε νέους τρόπους έκφρασης και χρήσης της γλώσσας, βελτιώνεται η ανάγνωση και η κατανόηση διαφόρων θεμάτων και τέλος γινόμαστε πιο δημιουργικοί.

2η στάση : Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

Σε αυτή την τάξη, θα δημιουργηθεί η πρώτη σχέση με το μάθημα των Αρχαίων, μια σχέση που θα συνεχιστεί σε όλο το Γυμνάσιο.

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα λοιπόν, ένα μάθημα που δημιουργεί άγχος, φόβο, και πολλά ερωτηματικά. Όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εδώ διδάσκονται σε πρώιμη και απλή δομή, τα πρώτα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα και μερικές καινούριες λεξούλες. Έτσι δίνεται η δυνατότητα ανάγνωσης των πρωτότυπων αρχαίων κείμενων του βιβλίου με στόχο την πλήρη κατανόηση τους νοήματός τους. Δεν είναι μία άλλη γλώσσα, αλλά η ελληνική στην παλιά της μορφή, οπότε σίγουρα θα βρεθούν κοινά σημεία.

Επίσης σε αυτό το μάθημα, περιλαμβάνονται και τα αρχαία κείμενα από μετάφραση. Ένα ακόμα καινούριο μάθημα λοιπόν, η Οδύσσεια. Ένα τεράστιο ποίημα, που μας πάει πολύ πίσω στην εποχή του Ομήρου και τις περιπέτειες του Οδυσσέα, μέχρι να καταφέρει ”γέρος πια” να φτάσει στην Ιθάκη. Μέσα από αυτήν την ιστορία, θα πάρουμε πολλά μαθήματα. Οι συμπεριφορές των ηρώων θα μας διδάξουν τις συνέπειες που έχουν οι πράξεις μας, τα αίτια που μας οδηγούν να κάνουμε κάτι κλπ.

3η στάση : Μαθηματικά

Τα μαθηματικά μας συντροφεύουν από την Α' δημοτικού, οπότε δε θα πρέπει να τρομάζουν. Βέβαια είναι ένα μάθημα, που άλλοι αγαπούν κι άλλοι μισούν. Τι να κάνουμε όμως που είναι απαραίτητα για την ίδια τη ζωή. Αυτό που θα γίνει φέτος, είναι μια μεγάλη επανάληψη στους φυσικούς αριθμούς, τους δεκαδικούς, τα κλάσματα, τα ποσοστά, τις εξισώσεις και τα προβλήματα. Θα μάθετε όμως και καινούρια πράγματα όπως είναι οι ρητοί αριθμοί (θετικοί & αρνητικοί). Και τέλος θα γνωρίσετε καλύτερα, τη φίλη μας τη Γεωμετρία με τα γεωμετρικά της σχήματα και τις συμμετρίες της.

4η στάση : Ιστορία
Η Ιστορία της Α’ Γυμνασίου είναι η Αρχαία. Ξεκινά από την εποχή του Λίθου και φτάνει έως το Βυζάντιο. Δηλαδή θα κάνουμε μια βόλτα από το 6500 π.Χ. έως το 324 μ.Χ. Κάποια κεφάλαια συμπίπτουν με την Ιστορία της Δ' Δημοτικού, αν θυμάστε.

Είναι πολλές ακόμα οι στάσεις, οπότε καλύτερα να τις γνωρίσεις σιγά-σιγά …

Καλό Ταξίδι!!!

 

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.